Tulburarea bipolară

Tulburarea ciclotimică

Există situaţia în care un pacient are o parte din simptomele specifice unui episod maniacal, dar acestea fie nu sunt suficiente ca număr, fie nu durează cel puţin 4 zile pentru a putea fi incluse în tulburarea bipolară (ca un episod hipomaniacal).

Tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară se caracterizează prin prezenţa a cel puţin unui episod maniacal, hipomaniacal sau mixt, ultimele doua având ca punct de plecare simptomele caracteristice episodului maniacal. Astfel o persoană diagnosticată cu această boală va avea de-a lungul timpului perioade relativ bine delimitate cu dispoziţie foarte bună sau iritabilă, cu labilitate emoţională, cu logoree şi cu scăderea nevoii de somn, simptome ce alternează cu episoade depresive.

Episodul maniacal

Episodul maniacal face parte din manifestările Tulburării bipolare; chiar şi atunci când pacientul este la primul episod, diagnosticul va fi de Tulburare bipolară, episod maniacal unic.

Tulburarea bipolară

Prezenţa la aceeaşi persoană a două situaţii diametral opuse: una cu dispoziţie depresivă, ce poate face parte dintr-un episod depresiv şi alta cu dispoziţie euforică, caracterizată de un entuziasm nejustificat faţă de evenimentele pe care pacientul le trăieşte.