Anxietatea, frica și atacurile de panică

Tulburare mixta anxios-depresivă

Tulburarea mixtă anxios-depresivă reprezintă un diagnostic pus pacienţilor cu o anxietate care nu poate fi atribuită niciuneia din celelalte tulburări anxioase. Pe lângă aceasta, pacienţii mai prezintă şi simptome depresive ale căror număr şi durată nu sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de tulburare depresivă majoră sau tulburare distimică.

Tulburare de stres postraumatică

Elementul esenţial în punerea diagnosticului de tulburare de stres postraumatică este tocmai prezenţa unui eveniment traumatic extrem. Nu este obligatoriu ca pacientul însuşi să experimenteze acest eveniment, este suficient să fie martor sau să afle că i s-a întâmplat unei persoane apropiate.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Principala trăsătură a tulburării obsesiv-compulsive o reprezintă prezenţa obsesiilor, adică gânduri, idei sau imagini, care sunt experimentate frecvent şi care provoacă anxietate. Pacientul nu poate controla apariţia lor, ele nu au legătură cu evenimente din viaţa cotidiană, fiind văzute ca gânduri pe care în mod normal nu ar fi trebuit să le aibă în acel moment.

Fobie socială

Fobia socială este o boală caracteristică persoanelor văzute de cei din jur ca fiind timide sau retrase. Chiar dacă pentru familii, aceste aşa-zise trăsături de caracter, sunt normale, cei afectaţi de această timiditate exagerată simt un disconfort major şi îşi doresc să scape cât mai repede de barierele interne.

Tulburare de panică

Tulburarea de panică se caracterizează prin prezenţa unor atacuri de panică repetate şi inopinate.

Fobii specifice

Fobia specifică reprezintă o frică intensă şi nejustificată faţă de un anumit obiect sau faţă de o anumită situaţie. Este una dintre cele mai frecvente boli psihice, prevalenţa (persoanele care fac boala la un moment dat în decursul vieţii) fiind de aproximativ 11% din populaţia generală.

Tulburare anxioasă generalizată

Tulburarea anxioasă generalizată se caracterizează prin prezenţa a cel puţin 6 luni de preocupare exagerată, însoţită de anxietate, faţă de situaţii obişnuite ale vieţii cotidiene: serviciu, finanţe, sănătate, probleme domestice.

Anxietatea, frica și atacurile de panică

Tulburările anxioase apar atunci când reacţia de frică apare fără să existe un pericol real.