Întrebări frecvente

Întrebări frecvente (F.A.Q.)

 1. 1
  Există posibilitatea de a opta pentru un alt tratament în afara celui medicamentos?

  În urma unei evaluări complete a stării de sănătate vom stabili împreună varianta terapeutică cea mai potrivită situației tale. Îţi vom prezenta avantajele și dezavantajele fiecărei intervenții în parte, pentru ca decizia pe care o vei lua să fie una informată.

 2. 2
  Cum decurge un consult?

  Inițial vom identifica simptomele tale, investigând toate dimensiunile vieții psihice (afectivitate, personalitate, alimentație, somn, cogniție, etc.), pentru a putea stabili un diagnostic complet. Ulterior, vom acorda o bună bucată de timp consilierii și stabilirii unei legături între evenimentele din viața ta și apariția simptomelor psihice, în măsura în care ai disponibilitatea de a vorbi deschis. Vom încheia prin stabilirea împreună a unui plan de tratament.

 3. 3
  Sunt diagnosticat cu o boală (cardiacă, digestivă, endocrinologică, etc) pot să vin la consult la dumneavoastră?

  Sigur, întotdeauna vom ține cont de celelalte probleme de sănătate și de tratamentele pe care le urmați și încercăm, prin soluțiile terapeutice pe care le propunem, să îmbunătățim starea generală de sănătate, nu doar pe cea psihică.

 4. 4
  Am niște simptome și nu știu dacă sunt de competența unui psihiatru, ce să fac?

  Cel mai bine este să ne sunați și să ne întrebați. De foarte multe ori simptome precum: palpitațiile, senzația de sufocare, amețeala, durerea cronică, disfuncția sexuală, oboseala, tulburările de concentrare, lipsa poftei de mâncare și altele, apar în contextul unui dezechilibru psihic.

 5. 5
  Tratamentele psihiatrice au și dezavantaje?

  Ultimii ani au adus progrese considerabile în înțelegerea modului de acțiune al medicamentelor psihiatrice, precum și în cunoașterea reacțiilor adverse și a modului cum pot fi prevenite. Riscurile și beneficiile medicamentelor, pentru fiecare boală în parte, sunt evaluate periodic de către instituții europene și americane, iar recomandările acestora le respectăm cu strictețe.

 6. 6
  Pot să mă duc la serviciu în timp ce urmez un tratament psihiatric?

  Scopul tratamentului psihiatric este de a reveni cât mai repede la viața dumneavoastră obișnuită. El ar trebui să îmbunătățească concentrarea și capacitatea de efort, deci să conducă la o performanță crescută la locul de muncă.

 7. 7
  Urmez un tratament prescris de un psihiatru, dar nu văd o îmbunătățire semnificativă. Ce să fac?

  Persistența, chiar și parțială, a simptomelor reflectă, de cele mai multe ori, evoluția ulterioară a condiției dumnevoastră; există riscul să vă simțiți rău din nou, mult mai repede decât vă așteptați sau chiar ca starea dumneavoastră să se cronicizeze. Este bine, deci, să nu vă mulțumiți cu puțin atunci când este vorba de a trata un dezechilibru psihic.

 8. 8
  Am nevoie de asigurare de sănătate sau bilet de trimitere?

  Pentru a beneficia de consult gratuit şi rețete compensate aveți nevoie de asigurare medicală şi bilet de trimitere de la medicul de familie.

 9. 9
  Este bine să mă informez de pe internet despre condiția mea sau despre tratamentul prescris?

  Este bine să știți cât mai multe atât despre condiția dumneavoastră, cât și despre tratamentul pe care îl urmați. Din păcate în limba română veți găsi destul de puține informații actuale, de aceea nu ar fi rău să căutați și în altă limbă, de exemplu engleză. Oricum, orice întrebare veți avea, noi vă vom răspunde cu plăcere.

 10. 10
  Am dificultăți financiare, credeți că îmi voi permite sa urmez tratamentul?

  Dificultățile financiare se suprapun frecvent cu dezechilibrele psihice. Soluția terapeutică pe care o vă vom propune va fi în concordanță cu posibilitățile dumneavoastră, varianta cea mai scumpă de tratament nefiind întotdeauna și cea mai potrivită. Obiectivul nostru este să urmați tratamentul pe întreaga perioadă de timp pe care v-am recomandat-o.