La psihiatru pentru prima oară? 5 greșeli pe care ar trebui să le eviți

Consultul de psihiatrie înseamnă în primul rând strângerea unor informații, cât mai exacte, ce descriu starea ta psihică. Medicul ar trebui să afle de când au apărut simptomele, cât au durat, cât de intense sunt sau ce le-a declanșat.

Ca psihiatru știu prea bine că un prim consult este însoțit de temeri, de neîncredere. Știu, de asemenea, că nu ți-a fost ușor până te-ai hotărât. Apelarea la serviciile unui psihiatru înseamnă, într-un fel, să te înscrii într-o categorie mai specială, categoria celor care își acceptă problema emoțională .

Din păcate emoțiile și disconfortul scad obiectivitatea datelor culese. Pentru a facilita un interviu de calitatea, vom vorbi de cele mai frecvente erori ce sunt de evitat în timpul primului consult.

1. Să minimalizezi gravitatea simptomelor

Există o tendință, pe care am remarcat-o frecvent mai ales la un prim consult, de a prezenta simptomele mai puțin grave decât sunt. Este vorba probabil de o teamă de a nu fi catalogat ca suferind de o boală gravă. Se întâmplă să fiu întrebat, pe jumătate în glumă, jumătate în serios: „nu am schizofrenie?”.

În mod evident acest comportament poate conduce la o înțelegere parțială a simptomelor și în consecință la o intervenție terapeutică incompletă. Read more

Am aflat că am depresie. Ce fac?

Ca medic psihiatru sunt pus adesea în situația de a stabili diagnosticul de depresie, situație pe care o percep ca fiind oarecum banală. Din păcate depresia este o boală cu incidență mare în toată lumea, așa că nu este nicio surpriză când ești nevoit să informezi un pacient că suferă de episod depresiv sau de tulburare depresivă majoră (așa sună depresia în termeni medicali).

Cu totul altfel stau lucruri de cealaltă parte a biroului. Nu de puține ori remarc o schimbare importantă în trăirile pacientului odată ce pronunț infamul cuvânt depresie. Foarte puțini ajung să-și exprime cu adevărat emoțiile, iar întrebările sunt puține sau chiar deloc. Oricât te-ai strădui, rămâi cu sentimentul că unele lucruri nu sunt sunt suficient de clare.

Astfel a apărut ideea acestui articol, ca tu să știi ce ai de făcut odată ce ai aflat că suferi de depresie.

  • Acceptă ideea de depresie

Nu are rost să te îndoiești mai mult decât este cazul de diagnostic. Să începi un periplu medical, pe la psihiatri sau la medici de alte specialități, înseamnă timp pierdut. Cu cât pierzi mai mult timp, cu atât este mai greu de rezolvat depresia de care suferi.

Ca să-ți înlături îndoielile poți intra pe pagina noastră dedicată depresiei:

http://www.psihiatrice.ro/depresia.php

Read more

Tratamentul insomniei fără somnifere

Insomnia îți schimbă în mod semnificativ viața. Oboseala și tulburările de concentrare te fac să nu mai fii aceeași persoană, atât la serviciu cât și în familie. Nu prea ai lua un somnifer fiindcă îți e frică de dependență. Ajungi să te întrebi dacă nu există un alt tratament pentru insomnie.

Înainte de a citi acest articol trebuie să facem o precizare importantă. Nu vom vorbi despre un leac miraculos care nu presupune niciun risc. Nu putem vorbi despre un lucru care nu există. Vom aborda schimbările pe care le poți face în viața ta pentru a reveni la un somn odihnitor. Nu vei dormi 8 ore din prima seară, dar vei ajunge, dacă ai răbdare, să găsești o soluție eficientă, durabilă și fără efecte adverse. Read more

Începi un antidepresiv? Beneficiile, riscurile, efectele adverse și alte informații necesare înainte de a-ți trata depresia

Antidepresivele sunt, de cele mai multe ori, prima alegere în tratarea depresiei sau a anxietății. Dar sunt ele eficiente? Sunt sigure? La ce efecte adverse să mă aștept? Cât timp trebuie să le iau? Sunt întrebări importante dacă te pregătești să începi un tratament cu un antidepresiv.

Cum funcționează?

Ai auzit cu siguranță de serotonină. Ea este principala țință a unui antidepresiv, dar pe lângă ea mai există și alte substanțe (neurotransmițători) ce pot fi modificate. Mă refer aici la dopamină și noradrenalină. Un antidepresiv nu face decât să crească nivelul acestor substanțe din creier.

Read more

Cum se manifestă depresia?

Dacă traversezi o perioadă dificilă și te întrebi dacă nu cumva ești depresiv, trebuie să știi că depresia este o experiență subiectivă, iar simptomele care o pot însoți sunt numeroase. Pentru a nu te pierde în multitudinea de simptome, ne vom concentra pe cele mai frecvente semne asociate depresiei: tristețea, lipsa poftei de mâncare, insomnia, oboseala cronică și ideile de vinovăție.

Orice stare de tristețe poate fi catalogată drept depresie?

Tristețea devine depresie atunci când durează cel puțin doua săptămâni și când este însoțită de tulburări ale apetitului și somnului, de stare de oboseală sau sentimente de vinovăție și inutilitate. Limita de doua săptămâni este utilă penru a diferenția reacțiile normale din viața unui om de stările de tristețe persistente, caracteristice episoadelor depresive (de cele mai multe ori durata acestora este cu mult mai mare).

Read more